Skolēni, izmantojot e-maks.lv, varēja kļūt par miljonāriem

Uzreiz pēc sistēmas ieviešamas, atklājām nopietnu ievainojamību jaunajā e-maks.lv, ko izstrādā Rīgas Karte SIA. Šī sistēma ir pirmais solis Rīgas Satiksmes / Rīgas Kartes sabiedriskā transporta E-talonu funkcionalitātes papildināšanā, ļaujot ar to norēķināties ārpus transportlīdzekļiem. Ikviens, izmantojot e-pasta adresi, var reģistrēties šajā sistēmā.

Izmantojot atklātās ievainojamības, bija iespējams palielināt konta atlikumu, kā arī, zinot cita lietotāja e-pasta adresi, iegūt konta atlikumu no cita lietotāja. Par ievainojamību februāra sākumā informējām CERT.LV un neilgu laiku pēc tam tā tika novērsta.

Iedomāsimies šādu scenāriju, kāds līdz šim tiešām bija iespējams:

Andrim kāds pačukstējis, kā kļūt par miljonāru 5 minūšu laikā. Viņš iegāja savā elektroniskajā makā e-maks.lv, un atvēra konta papildināšanas sadaļu. Pat, ja viņa kontā bija tukšums, sistēma ļāva Andrim nosūtīt “mīnus 23 000 000” naudiņas Kārlim; šīs darbības rezultātā Andra konta atlikums tika papildināts par “23 000 000” naudiņām. Pirms sistēmas administrators to spēja pamanīt, Andris iegūtos līdzekļus aizsūtīja savam draugam Pēterim, kurš šo darbību akceptēja. Andris savu kontu izdzēsa un beigu beigās abi draugi summu sadalīja līdzīgās daļās.

emaks-atlikums

Interesē tehniskā informācija par ievainojamību?

117 thoughts on “Skolēni, izmantojot e-maks.lv, varēja kļūt par miljonāriem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *